DIY Gezin Kinderen Trends Uitgaan Vrije tijd Wonen

DIY Piñata: alles om een feestje op te leuken

Geef jij binnenkort een feestje en wil je wat extra’s? Maak dan een piñata! Hartstikke leuk voor zowel jong als oud. Tegenwoordig kun je zo’n piñata bij verschillende winkels kopen, maar waarom maak je hem niet zelf? Zo kun je het gemakkelijk aanpassen aan het thema dat jouw feestje heeft. Hieronder leggen wij je precies uit hoe je zo’n piñata zelf kunt maken. 

Wat is een piñata ook alweer?
Een piñata is een figuur gemaakt van papier-maché. Binnenin deze piñata zitten er snoepjes of cadeautjes verstopt. Op een feestje sla je de piñata (bij voorkeur geblindoekt) kapot en vallen de snoepjes of cadeautjes eruit. Je kunt een piñata in allerlei soorten maken: van een unicorn tot een hart tot een voetbal. Superleuk! In deze DIY leggen we je stap voor stap uit hoe je zo’n piñata als hieronder zelf kan maken. 

Wat heb je nodig om een piñata te maken?

 • 3 kopjes bloem
 • 3 kopjes water
 • 1 tube doorzichtige lijm
 • 2 kranten (of meer)
 • 1 schaar
 • 1 ballon
 • 1 rol crêpepapier 
 • 8 feesthoedjes in verschillende kleuren
 • 1 meter touw

Hoe maak je het?

 1. Als eerste doe je de bloem en het water bij elkaar. Doe daarbij een beetje lijm en mix het goed tot het een echt papje wordt.
 2. Daarna is het tijd om de ballon op te blazen. Zet hem in een bak of emmer zodat hij niet omrolt. Smeer het krantenpapier in met het papje en plak deze op de ballon tot hij helemaal goed bedekt is. Laat een kleine opening open, want hier ga je uiteindelijk de snoepjes of cadeautjes in verstoppen. Doe na de eerste laag nog een tweede laag én derde laag met krantenpapier. 
 3. Laat de piñata in wording daarna een nachtje met rust zodat het goed kan drogen. 
 4. De volgende dag is het tijd om de piñata te versieren. Maak als eerste met een naaldje de ballon kapot, anders kun je er later geen cadeautjes of snoepjes instoppen. Het versieren van de piñata kun je doen met allerlei kleuren crêpepapier. Wil je een piñata maken zoals de afbeelding hierboven? Plak dan feesthoedjes in allerlei kleuren verdeeld over de bal. 
 5. Daarna is het tijd om de snoepjes en/of cadeautjes in de piñata te verstoppen. Maak daarna het gaatje dicht en hang de piñata aan een boom. Daarna is het tijd om het feestje te laten starten en aan het feestvarken de eer om de piñata stuk te slaan! 

Have fun!

Beginbeeld: Shutterstock

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *