Beauty Health Lichaam Psyche

Waarom je eens moet stoppen met telkens op dieet te gaan

Ben jij iemand die nooit tevreden is met zichzelf en zie je wanneer je in de spiegel kijkt dingen waarmee je alles behalve blij bent? Je hebt ondertussen al talloze keren een poging gedaan tot afvallen: je kent ongeveer elk dieet uit je hoofd, weet precies hoe het in elkaar zit en wat je moet doen. Maar is het gelukt? Nee. Je kunt beter stoppen met telkens op dieet te gaan, waarom? Nou, wat dacht je van…

Accepteer hoe je bent 
Het is zoals het is: probeer jezelf te accepteren hoe je bent. Denk even aan later, wanneer je als oud omaatje allemaal foto’s van vroeger (nu) terugziet. Wedden dat je dan denkt: ‘Wauw, ik mocht er vroeger echt wel zijn! Waarom ben ik altijd zo onzeker geweest en waarom kon ik m’n lichaam nooit zo accepteren als het was?’ Wil je zo oud worden? Nee, toch? Dus hop, accepteer jezelf. Wanneer je er niet zelf uitkomt is het ook echt niet gek om er met iemand over te praten. Doe er in ieder geval iets aan, zodat je in de toekomst wel blij gaat worden. Wees wat liever voor jezelf en leg die lat tot ‘perfect’ zijn of moeten zijn niet zo hoog. Niemand is perfect en moet je dat wel willen zijn? 

Je wordt er niet leuker door
Dit klinkt misschien hard, maar je wordt niet leuker door al dat diëten. Waarom niet? Nou, je ontneemt jezelf dingen waar je misschien wel heel blij van gaat worden. Dat ene lekkere hapje op die borrel of dat taartje op die ene leuke verjaardag bent. Een stemmetje in je hoofd zegt dat het niet mag, want je bent op dieet. Vervolgens ben je chagrijnig, omdat je het wel wil, maar dat het niet ‘mag’. Al met al: je wordt er niet bepaald een leuker mens op, dus laat het los. Wees niet zo streng voor jezelf. 

En gezond is het ook niet
Elke keer je lichaam gebruiken als jojo is alles behalve gezond. Als je elke keer afvalt en daarna weer heel wat kilo’s aan komt is veel erger voor je lichaam dan een constant en iets te zwaar gewicht hebben. Zie het zo dat je lichaam elke keer moet aanpassen en wanneer het net weer is gewend dat het zich weer moet aanpassen. Zo blijft je lichaam bezig met het verkeerde en dit is dus niet gezond. 

De volgende dingen kun je wél doen
x Beweeg genoeg: fiets, wandel of ga als je het leuk vindt een keer per week naar de sportschool. Zorg elke dag voor een halfuurtje beweging.
x Eet met mate: gooi niet in een keer die  hele zak chips naar binnen of eet niet in een keer dat pak met koekjes op. Wanneer je dat doet zal je zien dat je nooit op dieet hoeft.  
x Wees lief voor jezelf: leg niet teveel druk op jezelf. Jij bent jij en jij bent prachtig. 
x Koop kleding in een goede maat: veel vrouwen kopen kleding te klein in de hoop dat ze na hun dieet daar ooit wel in gaan passen. Wanneer dit niet lukt worden ze boos. Stop daarmee. Je legt daardoor alleen maar druk op jezelf! 

Beeld: Shutterstock via Gladskikh Tatiana

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *