Gezin Kinderen

S.O.S. Eerste hulp bij luieruitslag

Elke baby krijgt op enig moment last van luieruitslag. Het kan enorm vervelend zijn en kan zelfs zo erg worden dat het hele gebied waarin de baby in de luier zit knal- en knalrood is. Het kan niet alleen jeuken en prikken, het doet ook nog eens hartstikke veel pijn. Arme baby… Tijd dus om de luieruitslag aan te pakken! Dit volgende dingen kun je het beste doen wanneer jouw kleintje last heeft van luieruitslag. Kijk je mee? 

Waardoor komt het?
Laten we je eerst vertellen waardoor luieruitslag precies komt. Als je baby rode en ontstoken billen heeft, komt dat meestal door huidcontact met urine en/of ontlasting. Billen blijven maximaal vochtig wanneer een luier goed afsluit en er geen lucht bij de huid kan komen. Gevolg: irritatie. Hallo luieruitslag!

Beste tips om luieruitslag te voorkomen
x Vervang de luier vaker. Wanneer de luier ietwat vol aanvoelt kun je ‘m het beste al vervangen. Vervang de luier gelijk wanneer je kindje heeft gepoept. Babypoep is enorm zuur, dus gaan de billen van je kind helemaal snel irriteren. 
x Dep de billen droog na het verschonen. Wanneer ze nog vochtig de luier ingaan gaan ze doordat er bijna geen lucht bijkomt sneller irriteren. 
x Laat je kindje ook eens in d’r/z’n blote billen liggen. Even luchten die handel en even geen luier om! 

Zo pak je luieruitslag aan
Wanneer je kindje luieruitslag heeft is dit natuurlijk erg vervelend. De volgende dingen kun je in dat geval het beste doen. 
x Begin met smeren van een crème, denk aan sudocrème. Een geïrriteerde huid verliest meer vocht dan normaal en hoe droger de huid, hoe kwetsbaarder hij is.
x Gebruik geen zeep of geparfumeerde doekjes tijdens het verschonen. Gebruik in plaats van dat gewoon lauwwarm water. 
x Smeer na iedere verschoning de billen in met bijvoorbeeld sudocrème of een zinkolie. 
x Verschoon je kindje vaker en wanneer jullie thuis zijn is het fijn om even geen luier om te hebben. 

Uitsluiten schimmel
Wanneer de luieruitslag maar niet over gaat is het verstandig om even een bezoekje te brengen aan de dokter. Misschien heeft jouw kindje namelijk helemaal geen luieruitslag, maar is het een schimmel. No worries, het klinkt erger dan het is. Bijna elk kind krijgt in de luierfase wel met een schimmel te maken. Je zal zien dat het daarna met de juiste crème snel minder zal worden.  

Succes!

Beginbeeld: Shutterstock

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *