Komt jouw kind vaak met blauwe plekken thuis of is hij of zij in korte tijd een heel ander kind geworden? Misschien wordt je kind dan wel op school gepest. Ben je hier al 100% zeker van, maar heb je geen idee hoe je dit kunt aanpakken? Dan hebben we hier wat goede tips voor jou hoe je dit het snelste en beste kunt oplossen, want je kind verdrietig zien is natuurlijk hartstikke pijnlijk.
Ga in gesprek met je kind
Als eerste ga je in gesprek met je kind. Wat is er gebeurd? Waarom zit hij/zij nu al voor de zoveelste keer in korte tijd onder de blauwe plekken? Waarom is hij/zij de laatste tijd zo stil?Waarom pesten de kinderen hem of haar? Wat wordt er allemaal gezegd? Ga in gesprek met jouw kind en vertel dat ze je natuurlijk alles kunt zeggen, dat je niet boos wordt en dat het allemaal goedkomt. Dat stelt ze niet alleen gerust, maar door die woorden zullen ze zich ook meer openstellen. Alleen op deze manier kom je er écht achter wat er aan de hand is.
Trek aan de bel bij school
Het is altijd belangrijk om de school van jouw kind in te lichten over wat er allemaal aan de hand is. Ga in gesprek met zijn/haar mentor en vraag of diegene er iets van heeft meegekregen. Wanneer dit niet het geval is kunnen zij in het vervolg er beter op letten en jou op de hoogte houden. Ook kan school in het vervolg in gesprek gaan met de pester(s). Hopelijk lost dat al een boel op.
Informeer bij de ouders
Blijft het pesten maar aan de gang? Dan is het helemaal geen gek idee om op de ouders van de pester(s) af te stappen. Natuurlijk is dit iets wat jouw kind niet wil, maar het is vaak wel een oplossing. Kinderen pesten gaat vaak heel sneaky, dus de ouders weten er 9 van de 10 keer niets vanaf. Door met hun in gesprek te gaan en vertellen wat er allemaal is gebeurd kan al helpen. Zij praten in het vervolg met hun kind, de pester.
Hou het in de gaten
Natuurlijk wil je jouw kinderen privacy geven, want ze worden natuurlijk steeds ouder. Toch is het niet zo’n gek idee om hun social media in de gaten te houden, iets wat ieder kind nu van jongs af aan heeft. Facebook, Snapchat, Instagram, you name it… Zorg ervoor dat je precies wet hoe het werkt, zo niet: YouTube is your best friend. Kijk vervolgens mee wat er wordt gezegd en gedaan en praat erover met je kind.
Beeld: Shutterstock