Health Psyche Vriendinnen Wonen

Wat als je een telefoon verslaving hebt?

Leuk hoor al die apps, maar voor je het weet ben je er alweer een uur mee bezig. Tegenwoordig is het gewoon zo, we zijn veel meer met onze telefoons bezig dan met het echte leven. Van het eten moet eerst een foto worden gemaakt, want dat is leuk voor Instagram, en pas als jouw bordje er perfect opstaat ga je aanvallen. Je vriendinnen spreek je amper meer in real life, alles gaat over WhatsApp. Ja, je brengt gewoon heel wat uurtjes door op jouw ‘pokkie’. Heb jij het idee dat je verslaafd bent aan jouw telefoon? Dan is het nu tijd om dit probleem aan te pakken. 

Apps worden zo ontworpen dat je er zo lang als mogelijk op wil blijven. Kijk bijvoorbeeld naar Instagram. Voor je het weet zit je zo een uur te scrollen. Je begon bij een goede vriendin van je en voor je het wist zat je te neuzen in de foto’s van de huisgenoot van haar knappe neef. Hoe dan? Elke keer neem je je weer voor om je telefoon wat vaker weg te leggen, maar het lukt gewoon niet. Tijd om af te kicken! 

 1. Zie het probleem in
  Je hebt tegenwoordig hele handige apps om jouw schermtijd bij te houden. Doe dit vooral! Je zal zien dat je schrikt hoeveel tijd je aan je telefoon zit. De app Instagram bijvoorbeeld houdt de tijd zelf bij. Kijk hiervoor bij ‘Activiteit’ en je ziet wat je activiteit per dag en je gemiddelde activiteit die week is. Ook kun je daar een reminder invoeren waardoor je een waarschuwing krijgt als je bijvoorbeeld langer dan 30 minuten of een uur (net wat je wil) zit te scrollen. 

 2. Weg met social media
  En dan vooral van je telefoon! Social media is toch fake, dus waarom zou je de hele dag naar neppe levens zitten te kijken? Leef het echte leven, nu! Haal daarom alle social media van je telefoon en maak (als je het echt wil) daar alleen gebruik van als je op je laptop of computer kijkt. Daar zit je lang niet zoveel op als op je telefoon. 

 3. Vraag steun aan je omgeving
  Wanneer mensen je een berichtje sturen verwachten ze eigenlijk binnen 2 minuten een reactie. Vertel je omgeving dat je veel te veel op je telefoon zit en dat je wil gaan afkicken. Om die reden wil je gewoon niet meer zoveel op je telefoon zitten én ga je zelfs bepaalde apps even (of definitief) verwijderen. Zo snappen zij in het vervolg ook waarom ze na 10 minuten nog steeds geen reactie van je hebben en kunnen ze je eventueel steunen als jij het moeilijk hebt. 

 4. Start en eindig de dag zonder telefoon
  Ben jij ook zo’n persoon die na het geluid van d’r wekker gelijk d’r telefoon pakt? Stop daarmee. Je mag hem pakken om je wekker uit te zetten, maar zit er daarna ook niet meer aan. Ga lekker even rustig ontbijten, zonder dat je alle prikkels gelijk weer krijgt. Hetzelfde met de avond: stop een uur voor het slapengaan met het aan je telefoon zitten. Je zal zien dat je daardoor ook veel beter gaat slapen. 

Good luck! 

Beginbeeld: Shutterstock

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *