Health Psyche Uitgaan

Wat als je veel teveel alcohol drinkt

Een drankje op z’n tijd kan natuurlijk hartstikke lekker zijn. Een wijntje tijdens het eten of een cocktail tijdens een girls night out, heerlijk! Maar wat nou als je ondertussen elke dag naar alcohol grijpt, ook wanneer je helemaal alleen bent en niet eens wat te vieren hebt? Ben jij iemand waarbij het alcoholgebruik uit de hand  gelopen is? Dan is het de hoogste tijd om er iets aan te doen.

Hou bij hoeveel je precies drinkt
Heb jij het idee dat je verslaafd bent geworden aan alcohol? Hou dan eens bij hoeveel je drinkt, gewoon in je agenda of in je notities van je telefoon. Wanneer je tenminste één keer per week 6 glazen alcohol drinkt ben je al een zware drinker. Bij 14 glazen per week wordt het al gezien als alcoholisme. Dit is best heftig!

Waardoor komt het?
Probeer erachter te komen waardoor het komt dat je keer op keer wijn, bier of iets sterkers erbij pakt. Heb je stress op werk? Ruzie in je relatie of zit je gewoon niet lekker in je vel? Probeer dat dan op te lossen zodat je minder snel naar alcohol grijpt.

Haal het niet meer in huis
Het niet meer in huis halen klinkt makkelijker dan het is. Toch is het voor je eigen bestwil. Doe daarom op momenten boodschappen dat je het minste naar alcohol neigt. In de ochtend bijvoorbeeld. Of nog beter: laat de boodschappen thuis bezorgen. Zo kom je helemaal niet meer in de verleiding om het in je mandje te doen.

Praat erover
Ook al is het misschien moeilijk om erover te praten, toch is het misschien fijn om het met iemand te delen. Vertel een van je vriendinnen erover, je zus, je nichtje of neem een tante in vertrouwen. Misschien is het wel heel fijn om dit probleem met iemand te delen, zodat je altijd even je hart kunt luchten. 

Lukt dit allemaal niet?
Heb jij het idee dat het allemaal niet wil lukken of wil je het met niemand in je omgeving delen? Schakel dan een expert in. Ga naar de dokter en vertel over jouw probleem. Misschien is het goed om eens te praten met een psycholoog of iemand die precies hetzelfde heeft gehad. De dokter kan je verder helpen. 

Beeld: Shutterstock

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *